3 Nisan 2021 Cumartesi

Anahtar Kelime Planlayıcı (Ücretsiz)

Anhatar Kelime Planlayıcı (Ücretsiz)

Anahtar kelime planlayıcıyı ücretsiz olarak kullanmak günümüzde pek mümkün olmuyor. Yazımızda Google'ın sunduğu tamamen ücretsiz olan Anahtar Kelime Planlayıcıya yer veriyoruz ve nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak anlatıyoruz.

Günümüzde web siteleri eğer üst sıralarda yer almak istiyorlarsa seo uyumlu olarak içerikler oluşturması, kod yapısı kullanması mutlaka gerekiyor. Aksi taktirde Google bizim sitemize daha kötü sıralamalarda yer verecektir. Arama yapan kullanıcıların büyük bir kısmı ilk sayfada çıkan sayfaları, hatta ilk 3 sırada çıkan web siteleri ziyaret ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu durumu Search Console aracı ile sizler de gözlemleyebilirsiniz. Sitenize gelen organik trafiğin büyük kısmı arama sonuçlarınızda ilk 3 te gösterilen sayfalardan gelmektedir. 

Seo hakkında detaylı bilgi için daha önce paylaşmış olduğum Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir, Nasıl Uygulanır, Ne Kazandırır? yazımı inceleyebilirsiniz.


Seo'yu etkileyen genel şeyleri sıralayacak olursak aşağıdaki gibi bir sıralama yapabiliriz.

  • Seo Uyumlu Kod yapısı
  • Site hızı
  • Seo Uyumlu İçerik
  • Mobil Uyumluluk

Peki  uygun arama hacmine sahip içerikler nasıl oluşturmalıyız? Arama motoru sorgu sonuçlarını listelerken anahtar kelimeleri kullanır. Bizler de içeriğimizde uygun anahtar kelimelere yer vermeliyiz. Seo anahtar kelime araştırması yapmak için kullanmamız gereken yardımcı araçlar vardır bu araçlara Anahtar Kelime Planlayıcı denir.

Anahtar Kelime Planlayıcı Nedir?


Sitemizde yayınladığımız içeriklerin özgün ve amaca yönelik olması gerekiyor. Fakat bunlar tek başına yeterli değil, konu 

başlığımıza uygun doğru anahtar kelimelerin içeriğimizde kullanmak arama motorları için gereklidir. Belirlediğimiz anahtar kelimelerin kullanım sayısı da önemlidir. Anahtar kelimenin çok fazla veya çok az kullanılması muhtemelen olumsuz bir sonuç doğuracaktır. Ortalama olarak100 kelimeye karşılık 1 anahtar kelime kullanımını önerebilirim.

İçeriğe uygun anahtar kelime bulmak için, anahtar kelime planlayıcı kullanmalıyız. Bir çok anahtar kelime planlama aracı bulunuyor fakat bunların çoğu ücretlidir, Google Anahtar Kelime Planlama aracı ise tamamen ücretsiz ve Google'a ait bir araç olduğu için doğruluğu yüksektir.

Google Anahtar Kelime Planlama Aracı

Google anahtar kelime planlama aracını kullanabilmemiz için Adwords (Google Ads) üyeliğimiz olması gerekiyor. Adwords üzerinden oturum açtıktan sonra Anahtar Kelime Planlayıcı sayfasına gidiyoruz. Bu araç ile birlikte anahtar kelimelerin aranma hacimlerini ortalama ve geçmişe dönük olarak görebiliyoruz. En çok tıklanan anahtar kelimelere de buradan ulaşabiliyoruz. Fakat her zaman en çok arama hacmi olan anahtar kelimeyi hedeflemek doğru değildir. 

Yüksek aranma sayısına sahip kelimelerde rekabet fazla olacaktır ve ön sıralarda bulunan siteler genel olarak prestijli sitelerdir. 

Özellikle yeni kurulan bir web sitesinin yüksek rekabetli anahtar kelimelerde yer alması oldukça zordur. Bu nedenle ortalama olarak aylık 100-1000 aranma hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflemek daha doğru bir tercih olacaktır.

Uygulamalı Olarak Anahtar Kelime Hedefleme

Şimdi örnek bir anahtar kelime hedeflemesi yapalım. 2-3 aylık yeni bir web sitesi olduğumuzu düşünelim ve sitemizde seo ile ilgili bir içerik paylaşmak istiyoruz. İlk olarak Google Anahtar Kelime planlama aracına "Seo Nedir" yazıp sonuçları inceliyoruz.

Anhatar Kelime Planlayıcı (Ücretsiz)

Seo danışmanlığı nedir kelimesi ortalama olarak 100-1000 aranma hacmine sahip. Bu değerler yeni bir site olarak bizim hedeflememiz için uygun. Anahtar kelimemizi seçtikten sonra Google üzerinde "seo danışmanlığı nedir" yazıp aratıyoruz. Bu kısımda çıkan içeriklerin metin olması önemli, video içerik daha fazla çıkarsa bu bizim böyle bir anahtar kelimede video içeriği üretmemiz gerektiğini gösterir. 

Arama sonuçları sayfasının sonuna geldiğimizde farklı anahtar kelimeler göreceğiz.

Anhatar Kelime Planlayıcı (Ücretsiz)
Bu kısımda kullanıcıların hedef anahtar kelimemize benzer olarak yaptığı aramalar gösterilir. Bu kısımda gösterilen aramaları hedeflediğimiz anahtar kelimeye ek olarak içeriğimizde yer vermemiz faydalı olacaktır.

Anahtar kelimeleri not alma

Bu başlıkları bir yere not edip, özgün içeriğimizi oluştururken belirli araklılarda not aldığımız anahtar kelimeleri içeriğimizde kullanmalıyız.  Unutmayın kimse arama sonuçlarında size birinci sırayı garanti edemez. Fakat bu şekilde içerikler oluşturarak yukarı sıralamalarda yer alma şansınızı yükseltebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum