22 Mayıs 2020 Cuma

Python - Şart Yapısı (if/else)

Python şart yapısı - ozgurcyaman.com

Şart yapıları tüm yazılım dillerinde bulunan, yazılımın ana bileşenlerinden biridir ve oldukça sık olarak kullanılırlar. Syntax yapıları dillere göre farklılık gösterse de temel olarak yapıları benzerdir. Biz if/else yani şart yapıları sayesinde değerleri kontrol edebilir ve durumlara özel işlemler yaptırabiliriz. Python'da yine bu işlemler için kullanılmaktadırlar. Kullanım yapısını inceleyelim.

      if(sart):
          kodlar
      elif(sart):
          kodlar
      else:
          kodlar


  • Yapıyı incelediğimizde, if (eğer) parantez içerisine yazılan şart yapısı true değerini verirse yani şartımız sağlanırsa (:) ile oluşturduğumuz kod bloğu kısmına yazılan kodlar çalışmaktadır.
  • Elif (değilse eğer) ise if ile oluşturduğumuz şart false değeri verdiğinde yani sağlanmadığı durumda bakılan kısımdır, bu kısıma yine farklı bir şart yazılıp sorgulanır. 
  • if ve elif yapısı sorgulanacak durum sayısına göre istenilen sayıda olabilir fakat else yapısı tüm bu şartların sağlanmadığı durumda çalışacak olduğundan maksimum bir adet olmaktadır.
  • Else yapısı içerisine bir şart girilmez, tüm belirlenen şartların false değeri vermesi sonucunda çalışacak kodları else yapısı içerisine gireriz. 
Örnek:

Şart yapısı kullanarak girilen sayının pozitif mi, negatif mi yoksa 0 değerine mi eşit olduğunu bulan python kodlarını yazalım.

sayi=int(input("Sayı Giriniz: "))

if(sayi< 0):
    print(f"Girilen sayi {sayi} Negatif")
elif(sayi>0):
    print(f"Girilen sayi {sayi} Pozitif")
else:
    print("Girilen sayı 0")

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum