12 Ağustos 2020 Çarşamba

Yönetim Bilişim Sistemleri


Bölüm Hakkında

Merhaba, bugün sizlere aynı zamanda mezunu olduğum Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Bu yazının tercih döneminde olanlara, bölüm hakkında soru işaretleri olanlara yardımcı olmasını hedefliyorum. 

Ybs bölümü  işletme ve bilgisayar bilimleri derslerinin yürütüldüğü bir lisans programı. Bölüm hedefinin bilişim sistemlerini kullana bilen yöneticiler yetiştirmek olduğu söylenebilir fakat yapısı itibari ile yazılımdan banka sektörüne kadar oldukça geniş bir alanı kapsamakta. Bu yapısı ile kişilerin ilgilerine göre  geniş bir  tercih imkanı sunmakta. Benim bu noktadaki düşüncem kişilerin hangi alanda kendilerini geliştirip iş imkanı bulmak istediklerine üniversite tercihini yaparken karar vermeleri yönünde. Bunun nedeni  ders müfredatlarının üniversitelere göre büyük farklılıklar gösterebilmeleri. Örneğin x üniversitede yazılım ağırlıklı bir müfredat uygulanırken y üniversitesinde işletme ağırlıklı bir müfredat uygulanabilmekte. Bu nedenle aday öğrencilerin tercih etmek istedikleri üniversitelerinin müfredatlarını incelemelerini şiddetle öneriyorum.

Yönetim bilişim sistemleri bölümü, bazı üniversitelerde iktisadi ve idari bilimler fakültesinde eğitim verirken bazı üniversitelerde ise uygulamalı bilimler fakültesinde bulunuyor. Lisans eğitimi tamamlayan kişiler yönetim bilişim sistemleri uzmanı ünvanı ile mezun olmakta.

Yönetim bilişim sistemleri taban puanları için tıklayın

Benim Tecrübelerim - Bartın Üniversitesi


2016 yılında lise'de bilişim teknolojileri bölümünde mezun olduktan sonra bölümüm ile alakalı bir tercih için araştırmalar yaparken, bölümde eğitim gören bir tanıdığımın tavsiyesi ile Bartın Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü tercih ettim ve kazandım. Bölüme başlarken kendimi yazılım alanında geliştirmeyi hedefliyordum ve bu doğrultuda 4 yıl boyunca yazılım derslerinde daha ilgili oldum, yazılım ile ilgili dersler seçtim. Verdiğim bilgileri sektörde yazılım ile ilgili hedefleri olan kişilere göre hazırladım.

Eğitim


Bartın Üniversitesin'de yönetim bilişim sistemleri bölümü iktisadi ve idari bilimler fakültesinin altında eğitim verdiği için ilk yıl ekonomi dersleri ağırlıklı olarak dersler bulunmakta ilk yılın bahar döneminde programlamaya giriş dersi ile yazılıma giriş yapılıyor. İlerleyen yıllarda bölüm yazılım alanında ilgisi olanlar için daha zevkli hale geliyor, yazılım dersleri ağırlıklı olarak gösteriliyor. Yazılım dili derslerinin tamamı bilgisayar laboratuvarında uygulamalı olarak veriliyor, sınavlarda yine uygulama şeklinde. Yazılım dillerinin yanı sıra yine bilişimle alakalı olarak  Donanım ve Sistem Yazılımı, Veritaban Yönetim Sistemleri, Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları gibi dersler bulunmakta. Lisans eğitimi boyunca r, delphi, qbasic, c#, java, html, css, asp, php, vbasic dersleri verilmekte. Verilen eğitimin yazılım ağırlıklı bir eğitim isteyen kişileri memnun edeceğini düşünmekteyim.

Bartın Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri hakkında detaylar için tıklayın

Sonuç


Günümüzün dijitalleşen dünyasında örnek vermek gerekirse e-ticaret, big data gibi kavramların önemi aşikar. Artık firmalar gelirlerinin büyük kısmını online satışlarda kazanmakta. İnternet üzerinde kullanıcılar dünya üzerinde dakikada milyonlarca veri bırakabilmekte, bu verilerin analiz edilip anlamla bilgiler çıkarılması ve buna göre stratejiler geliştirilmesi firmalar için oldukça önemli. Yönetim bilişim sistemleri oldukça güncel bir bölüm, gelecekte değerinin daha da artacağını düşünmekteyim. Merak ettikleriniz için bana ulaşabilirsiniz, umarım her şey istediğiniz gibi olur.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum