13 Ekim 2020 Salı

ID2020 Projesi



Merhaba bugünkü yazımda ID2020 projesi hakkında bilgiler vereceğim. Projenin ne olduğu, açıklanan hedefleri ve kendi yorumlarımın olduğu bir yazı olacak.

ID2020 Projesi Nedir?


ID 2020 projesi, temel anlamda bakıldığında dünya üzerinde sosyo-ekonomik durumu kötü, kimlik veya kendilerini tanıtabilecekleri bir belgesi olmayan insanlara bir dijital kimlik oluşturmayı hedefliyor. Birçok kripto para biriminin alt yapısını oluşturan blockchain bu projede kullanılarak gizliliğin ve güvenliğin korunmasının yanı sıra kişilerin takip edilmesinin de sağlayacağı düşünülüyor. ID2020 projesinin kendi web sitesi üzerinden tanımına baktığımızda ise, dijital kimlik çözümleri ve teknolojilerinin tasarımı, finansmanı ve uygulanması için yeni bir model oluşturduğu, kullanıcı tarafından yönetilen, gizliliği koruyan ve dijital bir kimliğe odaklanan bir proje olduğu belirtiliyor.

ID2020 Projesi Ne Zaman Ortaya Çıktı?


Mayıs 2016’da, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde ID2020 zirvesi, herkese dijital kimliğin nasıl sağlanacağını tartışmak amacıyla 400’den fazla insanı bir araya getirdi ve tanımlanmış bir kimliği olmayan 1,5 milyar insan olduğu bildirildi. Blockchain ve diğer kriptografik teknolojideki uzmanlar, teknoloji ve diğer özel sektör uzmanları bu projenin hedeflerine nasıl ulaşılabileceğini belirlemek için bir araya geldi.

ID 2020 - ozgurcyaman.com

ID2020'nin Açıklanan Hedefleri


Projede hedef sürdürülebilir bir kalkınma amaçlayan, dünyanın sosyo-ekonomik durumu kötü, bireysel kimlikleri olmayan insanlara dijital aynı zamanda yasal bir kimlik sağlamak olarak bildiriliyor. ID 2020 projesinin web sitesi üzerinden açıklama ve hedefleri 10 madde halinde sıralanmış durumda. Bu maddeleri incelediğimizde, bireylerin kişisel verilerinin nasıl toplandığı, kullanıldığı, paylaşıldığı ve kişilerin kendi dijital kimlikleri üzerinde kontrol sahibi olmaları gerektiği bildirilmiş. Tüm maddeler aşağıda verilmiştir.

  1. Kişinin kimliğini kanıtlama yeteneği temel ve evrensel bir insan hakkıdır.
  2. Dijital bir çağda yaşıyoruz. Bireylerin hem fiziksel dünyada hem de çevrimiçi olduklarını kanıtlamak için güvenilir ve doğrulanabilir bir yola ihtiyaçları vardır.
  3. Dünya çapında 1 milyardan fazla insan tanınan herhangi bir yolla kimliğini kanıtlayamıyor. Bu nedenle, yasaların koruması yoktur ve temel hizmetlere erişemez, vatandaş veya seçmen olarak katılamaz veya modern ekonomide işlem yapamazlar. Etkilenenlerin çoğu çocuklar ve ergenlerdir ve çoğu mülteci, zorla yerinden edilmiş veya vatansız kişilerdir.
  4. Mülteciler, vatansızlar ve diğer ötekileştirilmiş gruplar da dahil olmak üzere bazıları için ulusal kimlik sistemlerine güvenmek mümkün değildir. Bunun nedeni dışlama, erişilemezlik veya risk olabilir veya sahip oldukları kimlik bilgilerinin geniş ölçüde tanınmamasından kaynaklanıyor olabilir. Ulusal kimlik programlarına erişimi genişletme çabalarını desteklerken, devlet tabanlı sistemlere güvenli ve güvenilir erişimi olmayan kişilere bir alternatif sunarak bu tür çabaların tamamlanmasının zorunlu olduğuna inanıyoruz.
  5. Bireylerin, kişisel verilerin nasıl toplandığı, kullanıldığı ve paylaşıldığı da dahil olmak üzere kendi dijital kimlikleri üzerinde kontrol sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Herkes kurumsal ve ulusal sınırlar arasında ve zaman içinde kimliğini iddia edebilmelidir. Dijital kimliğin bireyleri anlamlı bir şekilde güçlendirmesi ve koruması için gizlilik, taşınabilirlik ve kalıcılık gereklidir.
  6. Dijital kimlik, özenle tasarlanmadığı ve dikkatle uygulanmadığı takdirde önemli risk taşır. Özellikle dijital kimlik sistemleri büyük, merkezi veritabanları olarak tasarlandığında veri kötüye kullanımı ve kötüye kullanımı risklerini hafife almıyoruz.
  7. Teknik tasarım, dijital kimliğin bazı risklerini azaltabilir. Yeni teknoloji - örneğin, kriptografik olarak güvenli, merkezi olmayan sistemler - kullanıcılar için daha fazla gizlilik koruması sağlamanın yanı sıra taşınabilirlik ve doğrulanabilirlik de sağlayabilir. Ancak, merkezi olmayan dijital kimliklerin güvenilmesi ve tanınması için ilkeler, teknik tasarım modelleri ve birlikte çalışabilirlik standartları konusunda yaygın bir anlaşmaya ihtiyaç vardır.
  8. Bu “daha iyi” dijital kimlik modeli kendiliğinden ortaya çıkmayacak. Dijital kimliklerin geniş çapta güvenilir ve tanınabilmesi için, düzenleyici ve politika çerçevelerini desteklemenin yanı sıra, bu paylaşılan ilkelere uyumlu, sürekli ve şeffaf bir işbirliğine ihtiyacımız var.
  9. ID2020 İttifak ortakları, teknik yeniliklerin seyrini etkileyen ve teknik birlikte çalışabilirliğe ve dolayısıyla güven ve tanınmaya giden bir yol sağlayan fonksiyonel gereksinimleri birlikte tanımlamaktadır.
  10.  ID2020 İttifakı, bu fikirleri ölçeklendirmenin savunuculuk ve politika hakkında bilgi verecek sağlam bir kanıt temeli gerektirdiğinin farkındadır. Bu itibarla, ID2020 İttifak destekli pilotlar ortak bir izleme ve değerlendirme çerçevesi etrafında tasarlanmıştır.
Kaynak: ID2020



Düşüncelerim


İnsanların doğumundan ölümüne kadar geçen sürede tüm aktivite dijital kimlik ile birlikte kayıt altına alınacak. Bu durum ayrıca para kullanmayan (dijital para kullanan) bir toplam olmaya gittiğimizi göstermekte. İnsanlar fiziksel paralarda virüsün geçtiğini bildiğinden artık fiziksel para kullanmaya soğuk bakmaktadırlar, ilginç bir şekilde bu duruma da zemin hazırlar nitelikte. Dijital kimlik, baş parmağı derisinin altına yerleştirilen bir çip olarak düşünülüyor ve İsveç’de aktif olarak kullanılmakta. Bu çipde tüm bilgilerimiz ve paramız saklanmakta ödeme yöntemi ise bazı kredi kartlarında bulunan temassız ödeme ile aynı yöntemi taşıyor. ABD’ de yapılan bir araştırmada 2000 yılı ile 2015 yılı arasında nakit para kullanmama oranı %400 arttığı bildirilmiş. Ülkemizde de bu oranın bu kadar yüksek olmamasına karşın oldukça arttığını düşünmekteyim. Fiziksel paradan gittikçe uzaklaşarak dijital paraya doğru gidiyoruz.

Salgın sonrası dünyanın bir değişime gideceği aşikar. Uluslar arası insan ve nesne hareketliliği durmuş veya oldukça kısıtlanmış durumda, bu nedenle oldukça büyük bir ekonomik kriz ortaya çıkmış vaziyette. Ülkelerin bu durumdan nasıl çıkacağı hayatımızda nelerin değişeceği büyük bir merak konusu. Korona virüs öncesi ID 2020 projesinin hedeflerini açıklayan konuşmalar, paylaşımlar adete virüsün ortaya çıkması ile birlikte bu projenin gerekliliği (global düzeyde aşılanmanın önemi, fiziksel paranın yerine dijital para kullanılması, yapılan tahminlerin doğru çıkması) insanlara anlatmada oldukça kolaylık sağlandığını düşünmekteyim.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum