23 Ekim 2020 Cuma

Python - Veritabanı İşlemleri (SQLite)


Veritabanı Nedir?


 Veritabanları, yazılım projelerinin önemli unsurlarından biridir. Bizlere verilerin kalıcı olarak saklanmasını, güncelleme, silme, ekleme gibi düzenlemeler yapılabilmesini sağlar. Web projelerinde en basit olarak kullanıcıların kullanıcı adı ve şifre bilgisi veritabanlarında tutulur, yapılan şifre değişikliğinde ise şifre değeri güncellenir. Otomasyon projelerinde de kullanıcıların çeşitli bilgileri veritabanlarında tutulup sürekli olarak proje üzerinden  değişime uğrar. 

SQLite Veritabanı 


SQLite, açık kaynak kodlu, C/C++ ile geliştirilmiş ilişkisel bir veritabanı motorudur. Diğer veritabanlarına göre düşük boyutlu, basit arayüz yapısı ve etkili bir veritabanı yönetimi sağlamasıyla öne çıkmaktadır. SQLite bir çok programlama diliyle beraber sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Bu programa dillerinden biride python dilidir. Bu yazıda python ile SQLite bağlantısını, sorgu yapısını ve genel kod anlatımını okuyabilirsiniz.

SQLite indirmek için tıklayın.

Örnek bir SQLite Veritabanı Görünümü:
SQLite örnek görünüm - ozgurcyaman.com

SQLite Sorgu Ekranı:


Python ile SQLite Veritabanı Kullanımı


Dosya Konumu

İlk olarak python projemiz ile db uzantılı veritabanımızı aynı klasörde konumlandırıyoruz. Böylelikle daha hatasız ve düzenli bir çalışma ortamı yaratmış oluruz. Biz bu örnekte daha önce oluşturulmuş bir veritabanı kullanacağız.
sqlite dosya konum - ozgurcyaman.com

SQLite 3 Modülü Ekleme

SQLite ile çalışabilmek için bunu python'a belirtmemiz gerekmekte. Python 2.5 sürüme ile gelen SQLite 3 modülü ile birlikte bu işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. İmport komutu ile modülü projemize ekliyoruz. 

import sqlite3

Veritabanı Bağlantısı

Veritabanının projemiz ile olan bağlantısı sağlamak için belirlediğimiz bir değişkene bağlantı kodlarını yazıyoruz. Daha sonra bu bağlantı üzerinden işlemler yapabilmek için değişkene atanması gerekmekte. Burada veritabanı ismine dikkat edilmelidir bir harf hatasında proje çalışmayacaktır.

connection = sqlite3.connect("chinook.db")

Sorgu Komutları

Python üzerinde sql sorgu komutlarını kullanacağımız kod yapısı aşağıdaki gibidir. 

cursor = connection.cursor()

cursor.execute("select FirstName from customers")
result = cursor.fetchall()

for i in result:
    print(i)

execute işlemi ile veritabanı sorguları yapabiliyoruz. Bu kısıma yazılacak sql sorguları sorunsuz olarak çalışacaktır. Foreach döngüsü kullanarak tüm verileri gezip ekrana yazdırıyoruz.

Bağlantı Sonlandırma

Veritabanı ile ilgili işlemlerimizi bitirdikten sonra veritabanı bağlantısını sonlandırmamız gerekmekte. Bunun için close fonksiyonunu kullanıyoruz.

connection.close()
Kodların Çıktısı:
SQLite python - ozgurcyaman.com

Tüm Kodlar 


import sqlite3

connection = sqlite3.connect("chinook.db")

cursor = connection.cursor()

cursor.execute("select FirstName from customers")
result = cursor.fetchall()

for i in result:
    print(i)

connection.close()   

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum