19 Ekim 2020 Pazartesi

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir, Nasıl Uygulanır, Ne Kazandırır?

seo www.ozgurcyaman.com

SEO Nedir?


SEO yani arama motoru optimizasyonu search engine optimization kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. SEO internet üzerinde yayın yapan web sitelerin arama motorlarına uygun şekilde optimize edilerek bu sayede kullanıcıların arama motorları üzerinde yaptığı aramalarda, belirli anahtar kelimelerde daha üst sıralamalarda görüntülenmesini sağlar. Bu görüntülenme ile birlikte sitenin ziyaretçi sayısı artar ve bu artış bir çok faydayı beraberinde getirir. Bu faydalar ne kazandırır adlı başlıkta detaylı olarak anlatılacaktır.

Genel olarak site içi seo ve site dışı seo olarak ikiye ayrılmaktadır.

Site İçi SEO


Site içi SEO direkt olarak site içeriği ile alakalıdır. Bunlar kelimeler, içerikler, teknik durumları ve yapısal durumları içerir. Arama motorları, web siteleri belirlediği kurallar üzerinden bu kuralları karşılama duruma göre puan vermektedirler. Bu puanları site içerisinde kullanılan metin ve görsel içerikleri, uygun kod yapısı, kullanıcı dostu arayüz ve arama motoru etiketleri olarak sıralanabilir.

Site Dışı SEO


Site dışı SEO web sitenin popülerliğini arttırılması amacıyla farklı web sitelerden backlink yani geri bildirim almak için yapılan işlemleri kapsamaktadır. Örneğin web sitemiz üzerinde yayınlanan bir içeriği farklı bir site içeriğinde web sitemizin bağlantısını vererek bahsetmesi. Bu noktada özgün ve kaliteli içeriğin önemi anlaşılmakta. Fakat bu konuda önemli husus bu işlemlerin organik olarak yapılması lakin organik olmayan veya yanlış yapılan site dışı SEO işlemleri yarardan çok zarar getirebilmekte, Google tarafından çeşitli cezalandırmalara neden olabilmektedir. 

 SEO Nasıl Uygulanır?


Alt başlıklarda Doğru SEO için ipuçları bulunmaktadır.

Temel Olarak Yapılması Gerekenler


  • Güncel kalarak (anahtar kelimeleri, site içeriği) sık olarak aranan anahtar kelimelerden oluşan bir site içeriği  web sitenin sık olarak üst sıralarda çıkmasını sağlayabilir böylece siteyi ziyaret eden kullanıcı sayısında artış sağlanabilir. 

  • Web sitenin mobil ve web üzerinden sorunsuz erişebilir olması oldukça önemlidir. Günümüzde kullanıcıların büyük kısmı mobil üzerinden erişim sağlamaktadır, Google açısından mobil uyumluluk birinci sırada diyebiliriz.

  • Site hızı da önemli konulardan biridir. Gereksiz eklentileri, kodları kaldırarak daha akıcı bir web site oluşturulması SEO açısından olumlu bir katkı sağlayacaktır ve bu durum ayrıca kullanıcı deneyimini de arttırır. 

  • Kullanıcı dostu bir web site oluşturulması oldukça önemlidir. Ziyaretçiyi yanıltan yönlendirmeler, uzun ve akılda kalıcı olmayan url yapıları ve kalitesiz tasarımlar gibi konular kullanıcı dostu olmamanın yanı sıra, Google botları tarafından olumsuz değerlendirilecektir. Yani kullanıcı dostu bir web site yapısı aynı zamanda arama motoru dostudur.

  • Doğru URL yapısı ve SSL sertifikası kullanılmalıdır.

  • Search Console, Analytics gibi Google araçları web siteyi daha verimli olarak analiz edip kullanmaya olanak sağlar.



Kod Yapısı


SEO dostu bir web site için kod yapısında da belirli şeylere dikkat etmek gerekmektedir.

URL Yapısı ve SLL Sertifikası


URL yapısı hiyerarşik düzende olmalı ve web site içerisindeki bilgileri şifreleyen SSL sertifikasına sahip olmalıdır.



Title Etiketi


Title etiketi web site içerisinde bulunan her sayfa için ayrı olarak oluşturulmalıdır.



Başlıkların Kullanımı


İçerik oluştururken başlık kullanıma çok dikkat edilmelidir. Başlıklar hiyerarşik yapıda kullanılmalıdır. Bu yapıyı aşağıdaki gibi düşünebiliriz

<h1>Menü</h1>
    <h2>Ana Sayfa</h2>
    <h2>Blog</h2>
    <h2>İletişim</h2>
        <h3>Sosyal Medya</h3>
            <h4>Twitter</h4>
        <h3>Adres</h3>



ALT Kullanımı


Web siteye eklenen görsellere ALT yani alternatif metin eklemesi yapmak unutulmamalıdır. İlgili görsel herhangi bir nedenle görüntülenemediği durumlarda bu metin gösterilecektir. Ayrıca görselin üzerine gelindiğinde yine bu metin görüntülenir. Google robotları içeriği tararken görsellerin alternatif metinlerini incelerler ve görselin ney ile alakalı olduğu burada belirtiler bu nedenle ALT mutlaka kullanılmalıdır.


 

SEO Ne Kazandırır?


Dijitalleşen dünyada artık rekabet internet ortamına taşınmış durumda. Online alışverişin, e-ticaret kavramının gün geçtikçe önem kazandığı görülmekte. Özellikle covid-19 virüsü ile birlikte bu önem katlanarak arttı. Bu rekabet ortamında doğru SEO uygulamaları her anlamda firmaya faydalar getirecektir. Yapılan araştırmalar da reklamlar üzerinden tıklamaların %3 civarında olduğu, organik olarak ise bu değerin %15 civarında oluğu belirtiliyor.

Web Site ve Marka Popülerliği Artar


Web site, belirlediği anahtar kelimelerde yaptığı SEO çalışmaları ile birlikte kullanıcıların yaptığı aramalarda üst sıralarda çıkacağından görüntülenme ve siteye giriş sayısı fazla olacaktır. Bu sayede rekabet ettiği sitelerden daha popüler hale gelmesi beklenir. Bu durum aynı zamanda o markanın popülerliğini arttırır. Bu marka popülerliği sayesinde bir çok alanda faydalar sağlanabilir. Örneğin markanın sosyal medya hesaplarının takipçi sayıları artabilir, varsa eğer markanın fiziksel ofislerinin ziyaretçi sayıları artabilir.

Yüksek Kazanç Sağlar


Web sitesine girişlerin artması ile birlikte gerek reklam gelirleri gerekse ürün satışlarında SEO çalışmalarının başarısı ile doğru orantılı olarak artacağı inkar edilemeyecek bir gerçektir. 

1 yorum

  1. Başarı demek azim demektir site iside seo ile başlar ne kadar seo yaparsan o kadar fayda görürsün.

    YanıtlaSil

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum
EmoticonEmoticon