6 Ocak 2021 Çarşamba

Oyun Oynarken Bilgisayar Donması ve Çözümü

Oyun Oynarken Bilgisayar Donması ve Çözümü

Bilgisayarın oyun oynarken donmasının birçok sebebi bulunmaktadır, sebepler ve çözümler aşağıdaki makalede mevcuttur.

Bilgisayarın Isınması


Bilgisayarınız oyun oynarken donuyor veya kapanıyor ise bunun sebebi cihazınızın aşırı ısınıyor olması olabilir. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda zemine temasından ötürü hava akımı olmaz ve hızlıca ısınır. Bunun çözümü için bir bilgisayar soğutucu kullanabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarda oyun oynarken donma probleminin çözümü için ise kasa temizliği çok önemlidir. Ayrıca işlemcinin bakımı için CPU macunun yenilenmesi gerekiyorsa yenileyebilir, cihazınızın performansını arttırabilirsiniz.

Antivirüs Programlarının Çokluğu

Antivirüs programları işletimciyi temiz tutmak, korumak adına yazılan programlardır. Bu programlar bilgisayarınızdaki virüsleri temizlemek için çeşitli yöntemler kullanır. Bu sebeple her programın kabul etmeyeceği yazılımlar vardır. Bu uygulamalar çalışırken bilgisayar belleğinizin büyük bir kısmını kullandığı için oyunda yavaşlama ve donma problemi yaşayabilirsiniz. Antivirüs programı kullanırken güvenilir tek bir yazılım tercih etmeniz bu sorunu çözmeniz için yardımcı olacaktır.

Kötü Yazılım

Bilgisayarınızda kötü amaçlı bir yazılım var ise bu uygulama da oyun oynarken donma problemine sebep olabilir. Bu sebeple bilgisayarınıza yükleyeceğiniz programların kaliteli yazlımlar olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca seçeceğiniz kaliteli bir antivirüs uygulaması bu sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

Sürücülerin Bozulması


Sürücüler (drive) olmadan bilgisayara bağlı bulunan donanım cihazlarınız düzgün çalışmaz. Örneğin Mouse, harici disk gibi aygıtların işletim sistemi ile arasında bulunan iletişimi sağlamak için drive gereklidir. Virüs kaynaklı veya başka etkenlerle bozulan sürücüler oyun sırasında donmalara sebebiyet verebilir. Çözüm olarak sürücülerinizi her zaman güncellenmiş bir şekilde kullanmaya dikkat edebilirsiniz.

Arka Planda Çalışan Uygulamalar


Bilgisayarınızın içinde bulunan bütün programların düzgün çalışması için yeterli donanım araçları ve bellek (RAM)e gerek vardır. Aynı anda birden çok programın çalışması işletimci ve RAM e çok yükleme yapacağından oyun sırasında donma ve yavaşlama problemi görülür.  Oyun oynarken bu problemleri yaşamamak için, açık olan kullanılmayan programları kapatarak RAM yükünü azaltabilirsiniz. Böylece donma problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Bunların yanı sıra oynadığınız oyunun sürümünü mevcut cihazınızın desteklememesi de bilgisayarda oyun oynarken donma sorununa sebep olabilir. Böyle bir durumda programı kaldırıp yeniden yüklemeniz veya uygun bir yazılım ile cihazınızın sürümünü yükseltmeniz de sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum