5 Ocak 2021 Salı

Bozuk Ekran Kartınızı Evde Tamir Edin


Bazı nedenlerden dolayı ekran kartları bozulabiliyor. Peki ekran kartı bozulduğu zaman ne yapmamız gerekiyor? Gelin bu sorunun yanıtına beraber bakalım.

Ekran kartınız oksitlendiği zaman ilk olarak ekran kartınızda bulunan pinleri temizlemeniz gerekir. Bu uygulamadan sonuç alamadıysanız RAM pinlerini silmeniz gerekebilir. Bu yazımızda oksitlenme dışında diğer ekran kartı problemlerini ele alıyoruz. Ekran kartları ömürlerini tamamlayınca ya da ağır darbe aldıklarında bozulabiliyor. Eğer böyle bir durumda kartın iç yapısını bilmemiz gerekiyor.

Ekran kartı neden görüntü vermez? Kart içerisinde gözle görülemeyen lehim kaynakları bulunuyor. Bu lehimlerden biri kırıldığı zaman veri aktarımı başarısız hale gelebilir.

Fırında Ekran Kartı Tamiri Nasıl Yapılır?

Fırınınız ısı derecesini yükseltin. Kullanılacak fırın ev fırını da olabilir. Ekran kartınızı alüminyum folyo ile sardıktan sonra fırına yerleştiriniz. Yaklaşık olarak 10 dakika kadar bekledikten sonra ekran kartınızı çıkarın. Fırına yerleştirmeden önce ekran kartları üzerinde etiketleri sökmeniz gerekir. Ekran kartınızı fırından çıkarın ve soğumasını bekletin. Bu uygulamadan sonra ekran kartlarınız çalışabilir. Ekran kartlarının içerisinde bulunan lehimler erir ve kırık noktalar kaynar.

Ekran Kartı Arızaları

  • Ekran kartı arızalarında notebook ekranında bulanık görüntüler ortaya çıkar.
  • Notebook harici ekranda da görüntüler bozuksa ekran kartınız arızalı demektir.
  • Bazı arızalarda görüntü ekrana hiç gelmeyebilir.

Ekran kartları belirli modellere göre üretilir. Bazın durumlarda zor temin edilebilir. Ekran kartı değişimi bazı durumlarda maliyetli olabilir. Eğer ekran kartınız dahili durumda bulunuyorsa arızalanması durumunda ekran kartını değiştirmeniz gerekir. Dahili ya da harici fark etmeden ekran kartları arızalandığı zaman kartın çipini değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.

Yine de sadece ekran çipini değiştirmek sizlere tam başarı sunamaz. Çip değiştirme çok hassas bir işçilik ve beceri gerektiren çalışmalardan bir tanesidir. Yanlış yapılması durumunda düşük bir olasılık bile olsa notebookunuzu çalışamaz duruma getirebilirsiniz. Onun için çipi değişimi teşhisi konulan bir notebook modelinizi bir uzmana getirmeniz tavsiye edilir. Eğer ekran kartınızda problem bulunuyorsa yazımızda yer alan müdahaleleri yaparak ekran kartınızı düzeltebilir ve bilgisayar keyfinize devam edebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum