5 Aralık 2020 Cumartesi

Tarayıcı Eklenti Virüsleri Nasıl Bulaşır ve Nasıl Temizlenirler?

 

Tarayıcı Eklenti Virüsleri Nasıl Bulaşır ve Nasıl Temizlenirler?

 Günümüzde tarayıcıların search yapmanın yanında çeşitli eklentiler ile birçok farklı fonksiyonu bulunmaktadır. Güvenilir olmayan siteler virüs bulaştırmanın en kolay yoludur.

Kusursuz bir dünyada, bilgisayarınıza tarayıcı yoluyla virüs bulaşmasının hiçbir yolu yoktur. Tarayıcıların, web sayfalarını, bilgisayarınızın geri kalanından izole ederek, güvenilmeyen bir sanal alanda çalıştırması beklenir. Maalesef bu her zaman gerçekleşmez. Web siteleri, bu sanal alanlardan kaçmak için tarayıcılarda veya tarayıcı eklentilerinde güvenlik açıkları kullanabilir. Kötü niyetli web siteleri de sizi kandırmak için sosyal mühendislik taktiklerini kullanmayı deneyecek.

Güvensiz Tarayıcı Eklentileri


Tarayıcılar aracılığıyla güvenliği ihlal edilen çoğu kişi, tarayıcılarının eklentileri aracılığıyla tehlikeye atılır. Oracle'ın Java'sı en kötü, en tehlikeli suçludur. Apple ve Facebook, kötü amaçlı Java uygulamaları içeren web sitelerine eriştikleri için son zamanlarda dahili bilgisayarların güvenliği ihlal edildi. Java eklentileri tamamen güncel olabilir. Fakat bu önemli değil çünkü Java'nın en son sürümleri hala yamalanmamış güvenlik açıkları içeriyor.

Kendinizi korumak için Java'yı tamamen kaldırmalısınız. Minecraft gibi bir masaüstü uygulaması için Java'ya ihtiyacınız olduğu için yapamıyorsanız, kendinizi korumak için en azından Java tarayıcı eklentisini devre dışı bırakmalısınız.

Diğer tarayıcı eklentileri, özellikle Adobe'nin Flash oynatıcı ve PDF okuyucu eklentileri de düzenli olarak güvenlik açıklarını düzeltmek zorundadır. Adobe, bu sorunlara yanıt verme ve eklentilerine yama uygulama konusunda Oracle'dan daha iyi hale geldi, ancak yeni bir Flash güvenlik açığının kötüye kullanıldığını duymak hâlâ yaygın.

Tarayıcı Güvenlik Delikleri


Web tarayıcılarındaki güvenlik açıkları, kötü amaçlı web sitelerinin bilgisayarınızı tehlikeye atmasına da izin verebilir. Web tarayıcıları, eylemlerini büyük ölçüde temizlemiştir ve eklentilerdeki güvenlik açıkları şu anda ana uzlaşma kaynağıdır.

Kendinizi tarayıcı güvenlik açıklarından Nasıl Koruruz

Web tarayıcınızı güncel tutun. Tüm büyük tarayıcılar artık güncellemeleri otomatik olarak kontrol ediyor. Korunmaya devam etmek için otomatik güncelleme özelliğini etkin bırakın.

Bilgisayarınızda bir antivirüs çalıştırdığınızdan emin olun . Eklentilerde olduğu gibi, bu, kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza girmesine izin veren bir tarayıcıda sıfır gün güvenlik açığına karşı son savunma hattıdır.

Sosyal Mühendislik Püf Noktaları


Kötü amaçlı web sayfaları, kötü amaçlı yazılım indirmeniz ve çalıştırmanız için sizi kandırmaya çalışır. Bunu genellikle "sosyal mühendislik" kullanarak yaparlar. Başka bir deyişle, tarayıcınızı veya eklentilerinizi tehlikeye atarak değil, sizi sahte iddialarla içeri girmeye ikna ederek sisteminizi tehlikeye atmaya çalışırlar. Bu nedenle tarayıcı aracılığıyla bilgisayara virüs bulaşmış olur.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum