20 Şubat 2021 Cumartesi

Beyaz Şapkalı Hacker Nedir? Nasıl Olunur?

Beyaz Şapkalı Hacker Nedir? Nasıl Olunur?


Beyaz Şapkalı Hacker, bilişim suçları işleyen kötü niyetli kişilerin bilgi ve becerilerine sahip iyi niyetli siber güvenlik uzmanlarıdır.

Beyaz şapkalı hacker işi yapan kişilere güvenlik uzmanı adı verilir. Certified Ethical Hacker adıyla bilinen beyaz şapkalı hackerlar becerilerini kurum ve kuruluşların saldırıya uğramasını engellemeye adar. Beyaz Şapkalı Hacker saldırı yapacak kişilerin kullandığı saldırı teknik ve yöntemleri iyi bilmektedir. Böylece gerekli önlemleri de başarılı bir şekilde alabilmektedir. Beyaz Şapkalı Hackerlar CEH adı verilen sınava girerek sertifika elde etmektedir.

Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi Nedir?


CEH eğitimi beş gün boyunca verilir. Saldırı ağırlıklı güvenlik eğitimlerinden bir tanesidir. Eğitim süresinin sonunda güvenlik yazılımlarının zafiyetlerini bulma konusunda uzmanlaşmış olunur. Beyaz Şapkalı Hackerlar bilgi ve yeteneklerini çalıştıkları kurumlarda gösterir. Beyaz Şapkalı Hacker eğitiminin temel konuları;

  • Etik Hacklemeye Giriş,
  • Footprinting,
  • Tarama, 
  • Sistem Hackleme,
  • Sistem Temelleri,
  • Şifreleme, 
  • Zararlı Yazılım,
  • Sosyal Mühendislik,
  • Oturum Ele Geçirme

Beyaz Şapkalı Hacker Eğitiminin Amacı

Beyaz Şapkalı Hacker gelebilecek saldırılara en iyi şekilde karşılık vermek için gerekli bilgi birikimini geliştirir. Saldırganlara karşı savunma tekniklerini en iyi şekilde uygular. CWH eğitimlerinde katılımcılara saldırganlara karşı koyabilmek için gerekli yöntemler öğretilir. Kursiyerler edindikleri bilgileri savunma amaçlı kullanmaktadır. Eğitim sonrasında gireceğiniz CEH sınavını başarılı şekilde tamamlarsanız uluslararası geçerliliğe sahip sertifika almaya hak kazanırsınız. CEH V10 sertifikası ile başlayan bu süreçte zorlu eğitimlerden bir araya geliyor.

Hacker Şapkalarının Anlamı Nedir?

Siyah, gri ve beyaz olmak üzere üç farklı kategoride hacker gruplarından bahsedebiliriz. Bu guruplar;

Siyah Şapkalı Hacker
Sistem açıklarının araştırmasını yapan, çeşitli saldırılar gerçekleştiren kötü niyetli hacker gruplarından bir araya geliyor.

Gri Şapkalı Hacker
Yapmış olduğu işe bağlı olarak iyi ya da kötü hack girişimleri gerçekleştiren gruplardır.

Beyaz Şapkalı Hacker
Sistem açıklarını bulduktan sonra potansiyel sistem zafiyetlerini ilgili kişilere bildiren ve bu açıkları kapatan kişilerdir.

Güvenlik uzmanı olarak da bilinen beyaz şapkalı hackerlar korsanların saldırı tekniklerini ve yönetimlerini iyi bilen kişilerdir. Günümüzde pek çok kurumda bu işi yapan uzmanları bünyesine katmaktadır.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum