19 Nisan 2021 Pazartesi

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?


Bazı zamanlar internet kullanıcıları çeşitli nedenlerle internet sansürüyle karşılaşabilmektedir. Ülkemizde de ise belirli aralıklarla Facebook, Twitter, Youtube gibi çeşitli sosyal medya platformları başta olmak üzere farklı internet sitelerine de erişim engeliyle karşılaşabilmektedir.

Bu durumda erişim engeli verilen sosyal medya uygulamasına internet sayfalarına giriş yapılabilmek için tek yapmanız gereken bilgisayardaki DNS ayarlarının değiştirilmesidir. Söz konusu bu yöntem sayesinde farklı ülkelerin internet ağına bağlanabilirsiniz.

DNS ayarlarının değiştirilmesinin ardında pek çok sebep yatmaktadır. Yalnızca erişim yasaklı sitelere giriş imkanı elde edebilmenin yanı sıra sunucusu değişmiş olan herhangi bir siteye de eski sunucu üzerinden giriş yapabilmeniz de DNS ayarlarının kolay bir şekilde değiştirilmesine neden olacaktır.

DNS Nedir?

DNS’in aslında İngilizce açılımı Domain Name Server olarak belirtilmektedir. Türkçe karşılığı olarak da Alan Adı Sistemi olarak bilinmektedir. Her bir internet sitesinin her bir alanını için farklı olarak yetkili ad sunucusu mevcuttur. Ad sunucuları IP adresleriyle ilişkilidir. Bu da DNS olarak farklı sitelere girmenizi sağlar.

Aslında her bir web sayfasının rakamlardan oluşan farklı bir IP adresi bulunmaktadır. DNS ile birlikte tarayıcıların adres çubuğuna girilmek istenen web sayfasının url’si yazıldığında web sayfasının adı doğrudan IP adresine çevrilip kolaylıkla erişim sağlanmaktadır. ,

Google’a erişimi sağlayan IP adresi daha çok 74.125.224.83’tür. Kullanıcıların Google’a erişmek için bu IP rakamlarını tuşlamak dışında aslında daha kolay bir yolu olan tarayıcıda yalnızca Google.com yazması yeterli olacaktır. DNS sunucusu ile birlikte bu rakamlar dönüştükten sonra IP adresine yönlendirilir bu sayede web sayfası da kolaylıkla görüntülenir.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

  • Öncelikle bilgisayarın sağ alt köşesinde bulunan simge çubuklarında yer alan bağlantıya sağ tıklayıp "Ağ ve internet ayarları öğesi açın" seçeneğine tıklanır.
  • Açılan Durum penceresinin "Gelişmiş ağ ayarları" bölümü altında yer alan "Ağ ve Paylaşım Merkezi" seçeneğine tıklanır.
  • “Ağ ve Paylaşım Merkezi” isimli bir pencere açıldıktan sonra bu pencerede “yerel ağ Bağlantısı” tıklanıp açılır.
  • “Yerel Ağ Bağlantısı Durumu” penceresindeki “Özellikler” butonuna tıklayınız.
  • Açtığınız bu pencerede “TCP/IPv4 seçilir ve “özellikler” butonuna basılır.
  • Bu pencerede “Otomatik olarak bir IP adresi al” kutucuğu işaretlenerek seçildikten sonra. Yeni DNS rakamlarının manuel olarak belirlenebilmesi sağlanır. Buraya “Aşağıdaki sunucu DNS adreslerini kullan” kutucuğu işaretlenerek seçilir. İlgili kısımlara 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 şeklindeki DNS değerleri girilir.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum