14 Mart 2021 Pazar

Bilgisayarınızda Virüs Mü Var?

Bilgisayarınızda Virüs Mü Var?

Bilgisayarlar oldukça hassas olan teknolojik cihazlardır. Bu cihazları gerek donanımsal gerekse yazılımsal anlamda korumak gerekmektedir. Virüsler cihazı tehdit eden ana unsurlar arasındadır.

Bilgisayara Virüs Nasıl Girer?

Bilgisayar virüsleri, bilgisayarların hayatımıza dahil olduğu günden bugüne kadar var olan ve cihazları tehdit eden önemli etmenler arasında yer almaktadır. Her bilgisayar, virüs kapma ihtimali ile her an karşı karşıyadır.

Binlerce farklı türde virüs olduğu ve bilgisayarlar arasında hızla yayıldığı bilinmektedir. Ancak bu virüslerin etkisi virüsten virüse göre farklılık göstermektedir. Bazı virüslerin cihazlar üzerinde etkisi oldukça düşüktür. Bazı virüsler ise bilgisayarın düzgün çalışmamasına neden olmaktadır. Dolayısı ile her zaman bu konuda dikkatli olmak gerekmektedir.

İnternete erişimi olan tüm bilgisayarlara virüs girmiş olma ihtimali bulunmaktadır. Ancak bir cihaza virüs girmesi için tek yok, internet değildir. Cihazlara takılan CD, DVD, flash bellek ve bunun gibi harici unsurlar da bilgisayara virüs girmesine neden olmaktadır.

Belirtilmiş olduğu gibi bazı virüsler yeterince güçlü değildir. Bu nedenle bilgisayarınızı kullanırken cihazda virüs olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Ancak bazı virüsler çok güçlüdür ve bilgisayarınızın çalışmasını olumsuz etkiler. Ancak genelleyecek olursak, bilgisayarınıza virüs girip girmediğini tespit etmenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır.

Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır Ve Ne Yapmak Gerekmektedir?

Bilgisayarınızı kullanıyorken bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız, bilgisayarınız virüs ile karşı karşıya kalmış olabilir. Web tarayıcınız garip davranmaya başlamışsa, antivirüs programınızın devre dışı kaldığını görmüşseniz, bilgisayarınız çok yavaşlamışsa, dosyalarınızın kaybolduğunu fark etmişseniz, internete bağlanırken sorun yaşamaya başlamışsanız, bilgisayarda yer alan programlar sürekli kilitleniyorsa, yeni programların oluştuğunu fark ediyorsanız, Windows araçlarına ulaşmakta güçlük çekiyorsanız ve bunun gibi normalin dışında etmenler yaşıyorsanız bilgisayarınıza virüs girmiş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Aktarılmış olan örnekler elbette ihtimal dahilindedir. Ancak bilgisayarınızda virüs olup olmadığını anlamanın en net ve kolay yolu, cihazı bir virüs programı ile taratmaktır. Ücretli ve ücretsiz olan pek çok virüs programı bulunmaktadır. bunlardan birini edinmeniz durumunda bilgisayarı taratarak virüs olup olmadığını anlayabilirsiniz ve program aracılığı ile virüsü yok edebilirsiniz. Ayrıca virüs programları cihazınıza yeni ve farklı bir virüs girme ihtimalini de en aza indirecektir.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum