15 Mart 2021 Pazartesi

Monitör Seçimi Nasıl Yapılır?

Monitör Seçimi Nasıl Yapılır?


Yeni bir bilgisayar toplanma sırasında genel olarak bir öncelik listesi belirlenir. Monitör bu dönemde listede son sıralarda yer alabilir. Ancak tıpkı diğer donanım parçalarında olduğu gibi
monitör seçimi de üzerinde düşünülmesi gereken konulardan biridir. Uygun monitör seçimi konusunda özellikle aşağıdaki durumlara dikkat etmek faydalı olacaktır.

Boyut ve Çözünürlük

Aklınızda monitörün ekran boyutu ile alakalı çeşitli fikirler olabilir. Bu tamamen kullanıma bağlı olarak değişecek bir konu halindedir. Ancak monitörün boyutunu seçmekle tüm yapılacaklar bitmez. Ayrıca monitör çözünürlüğünün ne olacağına da karar vermek lazımdır. Günümüzde en yaygın monitör çözünürlüğü 1920X1080 halindedir. Ama bu çözünürlük özellikle 27 inc bir monitör için yetersiz kalacaktır. Bunun yerine 2560X1440 gibi çözünürlük rakamlarının tercih edilmesi daha iyi sonuçlar elde etmek açısından birebir. Bu sayede çok daha keskin görüntü elde ederken, oyun performansının daha başarılı hale çekilmesini sağlayabilirsiniz.

Panel Tipi

Bunun sonrasında ise nasıl bir panele gereksinim duyduğunuzu belirlemenizde fayda var. Bu alanda çok fazla seçenek bulunmuyor, ancak panellerin birbirinden daha üstün olduğu noktalar vardır. TN, VA ve IPS Panel bu anlamda karşınıza çıkacak seçenekler arasındadır. TN Panel en yaygın ve ucuz olan panel tipi olurken, ekran yenileme hızlarından dolayı oyuncular için uygundur. Ancak tasarımla yakından ilgili olan kişiler için bu tarz panel tipleri doğru seçim olmayabilir. VA Panel ise pek yaygın olmayıp, daha doğru renkleri sunmakta olan panellerden biridir. Renklerin en iyi gözüktüğü panellerden birinde karar kılmak isteyenler için ideal olabilir. IPS Panel ise en iyi renkleri bütün açılardan görmek için birebirdir. Bu ekran tipi grafik tasarımcılar için uygundur. Tepki süresi, ekran yenileme hızı gibi durumlar TN panellere nazaran daha düşüktür.

Ekran Yenileme Hızı

Oyun oynamayı seviyorsanız monitör seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında ekran yenileme hızının da olduğunu bilmeniz gerekiyor. Genel olarak çoğu monitör 60hz ile gelir. Yani oyun sırasında saniyede 60 kare görmüş olursunuz. 120hz ise saniyede 120 kare görmeyi sağlar. Yüksek ekran yenileme hızları yalnızca TN panellerde vardır. Bu nedenle öncelikli olarak sizin için daha önemli olan durumun hangisi olduğuna karar vermeniz gerekir. Renkler mi yoksa ekran yenileme hızına göre mi monitör seçimi yapacaksınız bunu belirlemeniz lazımdır.

Stand Seçenekleri ve Bağlantılar

Monitörler arasında farklı standlar vardır. Bazı monitör tipleri hareket etmezken, bazıları ise bu konuda oldukça rahat bir kullanım sunuyor. Monitörler arasında sağa sola döndürülebilenlere ek olarak aşağı yukarı şekilde hareket edenlerde vardır. Özellikle bu tarz rahat hareket edebilen monitörler tasarımcılar ve oyuncular için daha uygundur. Bu sayede bilgisayarın gün içinde kullanımını eskiye nazaran daha rahat hale getirmiş olursunuz.

Monitör seçimi konusunda aynı zamanda bağlantı tiplerini de dikkate almakta fayda var. Bağlantı seçimi yapmak oldukça kolaydır. Bunun için satın almak istediğiniz monitörde düşündüğünüz bağlantı tipinin olup olmadığına bakmanız yeterlidir. Ekran kartında DVI girişi bulunuyorsa bu durumda DVI girişine sahip olan bir monitör tercih edebilirsiniz.

Bu özellikler monitör seçimi konusunda en önemli durumlar arasında bulunur. Ama bunlara ek olarak ekstra özelliklere de göz atmayı tercih edebilirsiniz. Dahili speakera sahip olan monitör seçimi yapmanız uzun vadede de işinize yarayabilir. Ayrıca USB girişine sahip olan monitör tipleri çok daha iyi bir seçim yapılmasına neden olurken, parlaklık ve kontrast oranlarına da göz atılması yerinde olacaktır.

1 yorum

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum
EmoticonEmoticon