20 Mart 2021 Cumartesi

Veri Analisti Nasıl Olunur?

Veri Analisti Nasıl Olunur?

Bir şirkete bulunan bilgileri toplayan, bunları düzenleyen, yorumlayan ve raporlayan kişilere veri analisti denmektedir.

Veri analisti nedir sorusunun cevabı biraz uzun olacaktır. Veri analisti, bir şirketin bünyesindeki verileri raporlar ve sunum yapar. Yeni yeni iş imkanı artmaya başlayan veri analisti alanında çalışanlara ihtiyaç duyulduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Her geçen gün daha önemli bir hal alan veri analistlerine ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bilgisayar ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte, veri analistliği mesleği daha kritik bir konum gelmiştir. Bilgisayar ortamındaki bilgileri analiz edip yorumlamak, veri analistinin başlıca görevidir. Günümüzün önemli mesleklerinden biri haline gelen ve ileriki günlerde daha da önemli hale gelecek olan veri analistliğinde, sayılarla aranızın iyi olması gerekmektedir. Veri analisti nedir sorusundan sonra veri analisti ne iş yapar sorusu irdelenmelidir.

Veri Analisti Ne İş Yapar?

Veri analisti; çalıştığı şirkette istatistikleri tespit eder, verileri yorumlar ve analiz eder. Veri analizinin yaptığı bu yorumlar çalıştığı firmaya stratejik ve taktiksel birçok fayda sağlamaktadır. Her kaynaktaki bilgileri toplayarak, firmanın bir sonraki stratejisinin ne olması gerektiği, nelere daha fazla ağılık verilmeli gibi soruları yanıtlandırmada büyük önem sahibidir. Veri analistliği işine merak duyan birçok kişi veri analisti nasıl olunur sorusunu araştırmaktadır. Gelin hep birlikte bakalım; veri analisti nasıl olunur?

Veri Analisti Nasıl Olunur?

Üniversitelerin veri analisti gibi bir bölümü bulunmamaktadır. Veri analisti olmak isteyen kişiler üniversitelerin; bilgisayar bölümü, istatistik bölümü, ekonomi bölümü gibi bölümlerinden mezun olup çalışma imkanına kavuşmaktadır. Ancak veri analisti olmak o kadar kolay değildir. Veri analisti olma şartları da bulunmaktadır.

Veri Analisti Olma Şartları Nelerdir?

Veri analistleri özel sektörde daha fazla rağbet görse de kamu sektöründe de istihdam edilmektedir. Veri analisti şartlarını sağlıyorsanız, şirketlere başvurunuzu yapabilirsiniz. İşte veri analizi olmak için gerekli şartları;

  • Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmak
  • MS Office programlarını iyi düzeyde bilmek
  • İletişim yeteneğinin iyi seviyede olması
  • Araştırmacı ve sorgulayıcı bir kişiliğe sahip olmak
  • Veri analizi konusunda teknik bilgilere sahip olmak
  • İngilizceye iyi düzeyde hakim olmak
  • Analitik programlara hakim olmak
  • Kendini geliştirmeye açık olmak

Veri Analizinde Kullanılan Programlar ve Yazılımlar

Veri analistlerinin kullandığı çeşitli programlar ve yazılım dilleri vardır. Bu programlara örnek vermek gerekirse Microsoft Excel, Matlab ve görselleştirme ve haritalama için Google Fusion Tables kullanılmaktadır. Veri analistleri yazılım dili olarak veri analizinde kullanıma uygun olan Python ve R dillerini kullanmaktadırlar. Bu yazılım dilleri ile verilerin analizine ve görselleştirilmesine imkan sağlamaktadır. Bunların dışında da program ve yazılım dilleri kullanılabilmektedir fakat biz en temelde ve popüler olanları listeledik.

Veri Analisti Nasıl Olunur?

Veri Analistinin Görevleri Nelerdir?

  • Günümüzde birçok alanda ihtiyaç duyulan veri analistinin görevleri ise şöyledir;
  • Sorunlar belirlemek ve sorunlara çözümler sunmak
  •  Şirketlerin mali kayıtları hakkında bilgi toplamak, analiz etmek
  • Elde ettiği verileri, kolay anlaşılabilir hale getirmek
  • Gerektiğinde elde ettiği verileri sunum yöntemi ile anlatmak
  • Şirketin iş ihtiyacını belirlemek

Veri Analisti Maaşları Ne Kadar?

Günümüz iş alanında ihtiyaç duyulan veri analistlerinin maaşları değişkenlik gösterebilmektedir. Bu değişkenliği analistin çalıştığı şirket, analistin deneyim ve bilgi birikimi etkilemektedir. Biz ise kariyer.net sitesinden aldığımız veri analisti maaşlarını açıklayacağız.

  • En Düşük Veri Analisti Aylık Maaşı; 2.825,90 TL
  • En Yüksek Veri Analisti Aylık Maaşı; 7.110 TL
  • Ortalama Veri Analisti Aylık Maaşı; 4.620.28 TL

Veri Analisti İçin İş İmkanları Nelerdir?

Teknolojini gelişmesi ve bilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte veri analisti ihtiyacı doğmuştur. Şirketlerin, bilgisayar teknolojisine bağımlı halde çalıştıklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Bilgisayarların şirketler içini bu kadar önemli olması, veri analisti ihtiyacı doğurmaktadır.

Şirketlerin bilgilerini analiz edip, bunları bilgisayar ortamında saklamak, bu bilgileri gerekirse sunum yöntemi ile açıklamak veri analistinin görevlerinden sadece birkaçıdır. Veri analistliği göründüğü kadar kolay bir meslek değildir. Veri analisti olmak istiyorum diyorsanız; yazımızı iyi bir şekilde okumanızı ve daha detaylı bir araştırma yapmanızı öneririz.

Veri Analisti İş İlanları


Günümüzde Big Data kavramının önem kazanması ile birlikte, bu verilerin analiz edilerek anlamlı bir hale getirip analiz edilen verilere göre aksiyon almak işletmeler için kritik öneme sahiptir. Avrupa'da veri analistine daha fazla önem verilmekte ve ihtiyaç oldukça yüksektir. Ülkemizde de son dönemlerde önemi anlaşılmış bir alandır. Güncel veri analisti iş ilanlarına kariyer.net sitesinden ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Gönder

Yazıyla ilgili soru ve önerilerini bekliyorum